Musiikki on mitä mahtavin väline luomaan haluttua tunnelmaa. Musiikin avulla voidaan rikastuttaa pelin tuomaa elämystä, ja kun onnistutaan luomaan pelin musiikkiin oikeanlainen sävy, voi se parhaimmillaan olla tekijä, joka saa pelaajan palaamaan pelin parin aina uudestaan. Musiikin avulla voidaan luoda jännitystä ja jännitteitä, jotka pelkän grafiikan avulla voisivat jäädä pelaajalta täysin kokematta. Hyvin suunniteltu pelimusiikki saa pelin heräämään henkiin.

Musiikin on tutkittu vaikuttavan ihmisen keskittymiskykyyn positiivisesti. Lukuisien tutkimuksien tuloksissa on käynyt ilmi, että nopeaa reagointikykyä, kuin myös pitkäjänteistä keskittymistä tukevat tietyt ääniaallot ja rytmit. Tämä on havaittavissa pelien maailmassa. Usein nopeaa reaktiokykyä vaativien pelien taustalla voidaan kuulla nopeatempoista rytmikästä ja elävää musiikkia, kun taas strategista suunnittelua ja pitkäjänteistä keskittymistä vaativat pelit usein tunnistaa rauhallisesta, matalatempoisesta rytmistä ja tietyllä asteikolla pysyttelevästä musiikista.

Musiikki on tärkeä tekijä myös itse pelin omassa profiloitumisessa ja brändäyksessä. Pelien musiikista on tullut jopa ihan uusi taiteen muoto, ja se on nykyään tunnustettu yhdeksi pelien tärkeimmistä ominaisuuksista. Peliyhtiöt ovat alkaneet jopa kilpailla saadakseen parasta pelimusiikkia luovan tuotantoyhtiön tittelin. Videoslots tarjoaa kolikkopelejä, joissa musiikilla on yhtä tärkeä rooli kuin videopeleissä. Mitä paremmin musiikki sopii pelin rytmiin ja teemaan, sitä paremmin peli myy.

Videoslottipeleille brändäys on tärkeää, jotta onnistutaan erottumaan pelien laajasta kirjosta. Pelien luomisessa laatu on tärkeintä, ja peliyhtiöt panostavatkin grafiikoihin, palautusprosentteihin ja voittopotteihin. Fiksuimmat panostavat paljon myös musiikkiin. Usein kolikkopelit pyrkivät erottumaan joukosta mitä erikoisimmilla teemoilla. Tällöin onkin ensisijaisen tärkeää panostaa teemaan sopivaan, laadukkaaseen ja tunnelmaa luovaan taustamusiikkiin, joka parhaimmassa tapauksessa ei jää itse pelin taustalle, vaan kokoaa pelin eri osa-alueet yhteen taidokkaasti.

Musiikki parhaimmillaan kokoaa pelin teeman yhteen ja nostaa pelin uudelle tasolle. Näin peliyhtiö varmistaa myös itse pelaajan kokemuksen nousun uudelle tasolle. Musiikin laatuun ja peliin istuvuuteen täytyy panostaa, jotta peli kokonaisuutena pysyy mielenkiintoisena ja sen pelaamiseen uppoutuu. Ammattilaisen tekemä pelimusiikki kestää kuuntelemista myös pelin ulkopuolella, ja parhaimmat pelimusiikit saattavat päätyä jopa sinfoniaorkesterin esityksiin. Tärkeintä on kuitenkin se, että musiikki auttaa luomaan mielekkään pelikokemuksen.